Warstwowy deser z mascarpone w słoiku czy szklance jest nie tylko efektowny, ale i banalnie prosty w przygotowaniu. Serek mascarpone, ulubione sezonowe owoce i kilka ciasteczek Petit Crunch z kawałkami czekolady to nasza propozycja na letni deser do popołudniowej kawy.
Skladniki:
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie ciasteczek Petit Crunch z czekoladą
- 200 ml śmietanki 30%
- świeża mięta
- 1 limonka
- 3 łyżki cukru
- 100 g truskawek
- borówki lub inne drobne owoce
Wykonanie:
- Wycisnąć sok z limonki, listki mięty drobno posiekać. Sok z limonki podgrzać z cukrem. Ostudzić. Dodać posiekaną mięte, jeśli nie udało się drobno posiekać można rozdrobnić blenderem ręcznym.
- Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem mascarpone i syropem z cukru, mięty i limonki. Truskawki zmielić z odrobiną wody blenderem ręcznym.
- W małych naczyniach umieścić na spodzie rozdrobnione ciasteczka Petit Crunch. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczką nałożyć warstwę masy serowej, całość zalać porcją musu truskawkowego i ozdobić drobnymi owocami i listkiem mięty.
Smacznego!