Zanurz się w egzotycznych smakach! Delikatny ryż jaśminowy Britta idealnie uzupełnia pikantno-słodkie warzywa w orientalnym sosie mango. To danie, które przeniesie Cię do tropikalnych zakątków Azji, bez wychodzenia z domu.
Składniki:
1 saszetka ryżu jaśminowego
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- mały kawałek imbiru około 4cm
- 1 mango
- 1 cukinia
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
Metoda:
- Marchew obrać i pokroić w grubą kostkę, paprykę oraz cukinię pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać i pokroić w grube plastry, imbir obrać i pokroić w cienkie słupki, mago obrać i pokroić w grubą kostkę.
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć przez 5 minut, powinny lekko zmięknąć. Doprawić przyprawami i smażyć przez pół minuty. Całość zalać mleczkiem kokosowym oraz szklanka wody, gotować przez 10 minut. Dodać mango i gotować jeszcze przez 5 minut.
- Podawać z ryżem i poruszone kolendrą