Skip to main content

Zanurz się w egzotycznych smakach! Delikatny ryż jaśminowy Britta idealnie uzupełnia pikantno-słodkie warzywa w orientalnym sosie mango. To danie, które przeniesie Cię do tropikalnych zakątków Azji, bez wychodzenia z domu.

Składniki:

1 saszetka ryżu jaśminowego

  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • mały kawałek imbiru około 4cm
  • 1 mango
  • 1 cukinia
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól

Metoda:

  1. Marchew obrać i pokroić w grubą kostkę, paprykę oraz cukinię pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać i pokroić w grube plastry, imbir obrać i pokroić w cienkie słupki, mago obrać i pokroić w grubą kostkę.
  2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć przez 5 minut, powinny lekko zmięknąć. Doprawić przyprawami i smażyć przez pół minuty. Całość zalać mleczkiem kokosowym oraz szklanka wody, gotować przez 10 minut. Dodać mango i gotować jeszcze przez 5 minut.
  4. Podawać z ryżem i poruszone kolendrą