Kanapki nie zawsze muszą wyglądać tak samo! Poszukując dla Was inspiracji, znaleźliśmy przepis na japońskie kanapki Onigirazu, które wykonacie z dodatkiem brązowego ryżu Britta. Przypominają nieco klasyczne sushi, jednak dzięki ich formie, można je wygodnie zjeść w pracy lub podczas wypadu za miasto.
Składniki (na 8 kanapek):
– 200 g ryżu brązowego marki Britta (2 saszetki)
– 4 suszone wodorosty nori do sushi
– 1 awokado
– garść świeżych liści szpinaku
– 1 świeży ogórek
– sos sojowy, majonez, wasabi lub Sriracha do smaku
– 1 cytryna
– 1 łyżka sezamu
Wykonanie:
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie odczekać, aż ostygnie.
- Awokado i ogórka pokroić w słupki ok. 1 cm grubości.
- Wodorosty nori rozłożyć na blacie, a następnie ułożyć warstwę ryżu o wielkości ok 5×5 cm i posmarować go ulubionym sosem i posypać sezamem.
- Na ryżu ułożyć liście szpinaku i warzywa pokrojone w słupki. Nori zawinąć w kopertę, skropić sokiem z cytryny.
- Koperty zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15 minut do lodówki. Przed podaniem przekroić na pół.
Smacznego!