Północnoafrykańskie smaki koniecznie muszą być zestawione z kaszą kuskus! Jest ona nieodłącznym elementem tamtejszej kuchni. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na marokańskie klopsiki! Podane z kaszą kuskus będą wyśmienitą propozycją na pyszny obiad. Smacznego!
Składniki:
- 1 opakowanie kaszy kuskus
- 500g wołowiny mielonej
- 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciągnięte przez praske
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 500ml przecieru pomidorowego
- Szklanka wody
Metoda:
- W misce mieszamy wołowinę, połowę cebuli, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę, kolendrę i przyprawy. Formujemy klopsiki wielkości piłki golfowej.
- Smażymy klopsy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze minutę i dodajemy przecier z wodą. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut, w połowie gotowania przekładamy klopsiki na drugą stronę.
- Kuskus mieszamy w misce. Doprawiamy solą, mieszamy, zalewamy wrzątkiem tak aby woda była centymetr ponad kaszą. Miskę zawijamy folią spożywczą i pozostawiamy na 5-7 minut.
- Klopsy podajemy z ciepłym kuskusem.
Smacznego!