Tym razem przychodzimy do Was z przepisem na przepyszne wołowe klopsy po marokańsku w towarzystwie kaszy bulgur marki Halina BIO. W aromatycznym i gęstym sosie pomidorowym będą smakować każdemu miłośnikowi wyrazistej kuchni.
Składniki na dodatki:
- 200g kaszy bulgur Halina BIO
- olej do smażenia
- zielone papryczki
Składniki na klopsiki:
- 500g wołowiny mielonej
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 łyżeczki kuminu w całości,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
- 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
- 1 łyżka startego imbiru
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 jajko
- Sól, pieprz
Składniki na sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 cebula drobno posiekaną
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 1 garść drobnej zielonej papryki
Metoda:
- Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu
- Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki.
- Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Smażymy cebulę z czosnkiem aż się delikatnie zarumieni. Dodajemy pomidory, kumin, paprykę w proszku i sól.
- Dodajemy pulpety i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
- Na osobnej patelni przygotowujemy zielone papryczki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy papryczki aż lekko zmiękną i nabiorą koloru. Połowę dodajemy do sosu i dusiły jeszcze 10 minut.