Zdrowy i szybki w przygotowaniu lunch, który zabierzemy bez trudu do torby to idealny pomysł na posiłek w pracy. Dodatek warzyw sprawi, że całość będzie pełnowartościowym posiłkiem, który pozwoli Wam z energią podejść do kolejnych wyzwań. A jako lunchbox niech posłuży ekologiczny słoik. Smacznego!
Składniki:
- 100g białego ryżu długoziarnistego marki Britta
- 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę
- 1/2 małego ogórka pokrojonego w kostkę
- 1/4 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- Parę plasterków czerwonej cebuli
- Parę plasterków awokado
- Mała garść mieszanki sałat
- Parę sztuk groszku cukrowego
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ogórka startego na tarce o małych oczkach
Metoda:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurczaka smażymy na oleju aż się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Groszek cukrowy obsmażamy na oleju przez minutę.
- Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i ogórkiem. Doprawiamy do smaku solą.
- W naczyniu układamy warstwę ryżu, kurczaka sałaty, ogórka, cebuli, papryki, awokado i groszku. Podajemy z sosem jogurtowym.
Smacznego