Lekkie danie, które przygotujemy w kilkanaście minut to idealna propozycja na wiosenny, zdrowy obiad. Aromatyczny łosoś, delikatny ryż jaśminowy oraz zielony brokuł to perfekcyjny zestaw!
Składniki:
- 1 saszetka ryżu jaśminowego
- 1 porcja fileta z łososia bez skóry
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1/4 brokułu
- 1 cebulka dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/4 awokado
- chili w proszku
- sezam biały
- sezam czarny
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Metoda:
- Brokuł dzielimy na różyczki a następnie kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy, awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, ściągamy skórkę i kroimy w paski. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W czasie kiedy gotuje się ryż rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy różyczki brokułu i smażymy przez 2 minuty, następnie dodajemy czosnek i cebulę i smażymy jeszcze przez minutę. Podlewamy brokuły 50ml wody, dodajemy olej sezamowy i gotujemy aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni i trzymamy w cieple.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, łososia doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, wyłączamy ogień, dodajemy sos sojowy i obtaczamy w nim łososia, ściągamy z patelni i posypujemy sezamem.
- Podajemy z ryżem posypanym sezamem oraz brokułami.