Skip to main content

Lekkie danie, które przygotujemy w kilkanaście minut to idealna propozycja na wiosenny, zdrowy obiad. Aromatyczny łosoś, delikatny ryż jaśminowy oraz zielony brokuł to perfekcyjny zestaw!

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu jaśminowego
  • 1 porcja fileta z łososia bez skóry
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1/4 brokułu
  • 1 cebulka dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/4 awokado
  • chili w proszku
  • sezam biały
  • sezam czarny
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Metoda:

  1. Brokuł dzielimy na różyczki a następnie kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy, awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, ściągamy skórkę i kroimy w paski. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W czasie kiedy gotuje się ryż rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy różyczki brokułu i smażymy przez 2 minuty, następnie dodajemy czosnek i cebulę i smażymy jeszcze przez minutę. Podlewamy brokuły 50ml wody, dodajemy olej sezamowy i gotujemy aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni i trzymamy w cieple.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, łososia doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, wyłączamy ogień, dodajemy sos sojowy i obtaczamy w nim łososia, ściągamy z patelni i posypujemy sezamem.
  4. Podajemy z ryżem posypanym sezamem oraz brokułami.