Skip to main content

Połączenie delikatnej kaszy kuskus Halina z rybą gotowaną na parze to propozycja dla wszystkich, którzy cenią zdrowe i lekkie posiłki. Ten przepis to dowód na to, że zdrowe jedzenie może być równie smaczne co sycące!

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus Halina
  • 200 g dorsza lub suma
  • 1 marchewka
  • 1 szalotka
  • 1 cukinia
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku

Metoda:

  1. Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Marchewkę i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię opłucz, odetnij końce i pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią warzywa. Smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj kaszę kuskus, zioła prowansalskie, bulion, całość wymieszaj duś na małym ogniu przez 5 minut.
  4. Rybę dopraw solą i pieprzem, gotuj na parze przez około 15 minut.
  5. Kuskus z warzywami przełóż na talerz, na wierzchu ułóż kawałki ryby. Danie posyp posiekaną natką pietruszki i dopraw sokiem z cytryny.