Połączenie delikatnej kaszy kuskus Halina z rybą gotowaną na parze to propozycja dla wszystkich, którzy cenią zdrowe i lekkie posiłki. Ten przepis to dowód na to, że zdrowe jedzenie może być równie smaczne co sycące!
Składniki:
- 100 g kaszy kuskus Halina
- 200 g dorsza lub suma
- 1 marchewka
- 1 szalotka
- 1 cukinia
- ½ cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
Metoda:
- Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Marchewkę i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię opłucz, odetnij końce i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią warzywa. Smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj kaszę kuskus, zioła prowansalskie, bulion, całość wymieszaj duś na małym ogniu przez 5 minut.
- Rybę dopraw solą i pieprzem, gotuj na parze przez około 15 minut.
- Kuskus z warzywami przełóż na talerz, na wierzchu ułóż kawałki ryby. Danie posyp posiekaną natką pietruszki i dopraw sokiem z cytryny.