Skip to main content

Kuskus izraelski marki Halina z grillowanym łososiem i warzywami to przykład pysznego i pełnowartościowego posiłku.

Składniki (4 porcje) :

· kuskus izraelski marki Halina, 2 woreczki

· 1 kg łososia (filet)

· 2 średnie bakłażany

· 2 papryki

· olej

· oliwa

· świeży tymianek (3–4 łyżki)

· 2 ząbki czosnku

· sól, pieprz

· 200 g humusu (wyrób własny lub kupiony np. w sklepie ze zdrową żywnością)

· 1 cytryna

· sól, pieprz

· 1 łyżka pieprzu czerwonego w całości

 

Wykonanie:

1. Rybę umyj, pokrój, usuń ewentualne ości, wyfiletuj.

2. Wymieszaj 2 łyżki tymianku, 1 starty ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny –odstaw na 5 minut, następnie natrzyj tym rybę. Odstaw na 10 minut.

2. Bakłażana pokrój w plastry, paprykę np. w grubsze cząstki.

3. Rozgrzany ruszt grilla lub patelnię grillową posmaruj olejem. Ułóż rybę, po 2 minutach warzywa.

4. Grilluj na niewielkim ogniu, po ok. 5–7 minut z każdej strony.

5. W międzyczasie ugotuj kaszę według zaleceń producenta.

6. Ugotowaną kaszę połącz z 2 łyżkami oliwy, otartą skórką z cytryny (ok. 1 łyżeczka), drobno pokrojoną resztą czosnku oraz resztą tymianku. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

6. Rybę oraz warzywa podawaj z kaszą, humusem oraz cząstkami cytryny i pokrojonym tymiankiem.

Kuskus izraelski marki Halina z grillowanym łososiem i warzywami to przykład dania, które możemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Wystarczy przygotować nieco mniejszą porcję lub większą ilość, którą przełożymy do pudełek i będziemy przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Wieczorem należy wyjąć pudełko, aby danie się rozmroziło i rano wziąć je ze sobą wychodząc z domu.