Kuskus izraelski marki Halina z grillowanym łososiem i warzywami to przykład pysznego i pełnowartościowego posiłku.
Składniki (4 porcje) :
· kuskus izraelski marki Halina, 2 woreczki
· 1 kg łososia (filet)
· 2 średnie bakłażany
· 2 papryki
· olej
· oliwa
· świeży tymianek (3–4 łyżki)
· 2 ząbki czosnku
· sól, pieprz
· 200 g humusu (wyrób własny lub kupiony np. w sklepie ze zdrową żywnością)
· 1 cytryna
· sól, pieprz
· 1 łyżka pieprzu czerwonego w całości
Wykonanie:
1. Rybę umyj, pokrój, usuń ewentualne ości, wyfiletuj.
2. Wymieszaj 2 łyżki tymianku, 1 starty ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny –odstaw na 5 minut, następnie natrzyj tym rybę. Odstaw na 10 minut.
2. Bakłażana pokrój w plastry, paprykę np. w grubsze cząstki.
3. Rozgrzany ruszt grilla lub patelnię grillową posmaruj olejem. Ułóż rybę, po 2 minutach warzywa.
4. Grilluj na niewielkim ogniu, po ok. 5–7 minut z każdej strony.
5. W międzyczasie ugotuj kaszę według zaleceń producenta.
6. Ugotowaną kaszę połącz z 2 łyżkami oliwy, otartą skórką z cytryny (ok. 1 łyżeczka), drobno pokrojoną resztą czosnku oraz resztą tymianku. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
6. Rybę oraz warzywa podawaj z kaszą, humusem oraz cząstkami cytryny i pokrojonym tymiankiem.
Kuskus izraelski marki Halina z grillowanym łososiem i warzywami to przykład dania, które możemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Wystarczy przygotować nieco mniejszą porcję lub większą ilość, którą przełożymy do pudełek i będziemy przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Wieczorem należy wyjąć pudełko, aby danie się rozmroziło i rano wziąć je ze sobą wychodząc z domu.