Ryż brązowy należy do najmniej przetworzonych gatunków ryżu. Dzięki temu posiada wiele cennych składników odżywczych i stanowi zdrowy element codziennej diety. Nasza kolejną propozycją na pyszny obiad lub kolację jest lekko słodki i aromatyczny kurczak z ananasem. Smacznego!
Składniki:
- 200g Brązowego ryżu Britta
- 500g kurczaka pokrojonego w 2cm kostkę
- 1 łyżka wina ryżowego lub białego wytrawnego
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 puszki pokrojonego ananasa
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 słodka papryka pokrojona w kostkę
- 1 marchew pokrojona w plasterki
- 1 łyżka startego imbiru
Sos:
- sok z jednej puszki ananasa
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Kurczaka marynujemy w łyżce wina i soli przez godzinę. Dodajemy skrobię ziemniaczaną, mieszamy dokładnie i smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju. Ściągamy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mieszamy składniki na sos
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Dodajemy marchewkę, smażymy przez minutę i dodajemy paprykę, po kolejnej minucie dodajemy cebulę, ananasa oraz imbir. Smażymy jeszcze przez minutę i zalewamy sosem. Zagotowujemy i dodajemy kurczaka. Całość mieszamy i podajemy z ryżem
Smacznego!