Skip to main content

Azjatycka kuchnia to nieskończona liczba aromatów i połączeń smaków. Odkrywaj je razem z nami i sprawdź nasz przepis na kurczaka w glazurze przygotowanej z dodatkiem sosu sojowego. Brązowy ryż Britta oraz zielone brokuły będą idealnym dodatkiem do tego pysznego dania!

Składniki:

Marynata:

  • 500g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej

Panierka:

  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/2 łyżeczki soli
  • Olej do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 2 łyżeczki tartego czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej dymki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki bulionu z kurczaka lub wody
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki chińskiego octu ryżowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Składniki marynaty połączyć i dodać kurczaka. Odstawić na godzinę do lodówki.
  2. Składniki panierki połączyć.
  3. Rozgrzać olej do 170 st c. Kurczaka obtaczać w mące i smażyć partiami. Powinien nabrać złotego koloru.
  4. Po usmażeniu układać na ruszcie lub papierze kuchennym.
  5. Połączyć składniki sosu poza czosnkiem, imbirem i dymką. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać czosnek, imbir i dymkę. Smażyć przez 30 sekund. Dodać kurczaka i wymieszany sos. Podgrzać i obtoczyć kurczaka sosen. Jak tylko zgęstnieje ściągnąć z ognia.
  6. Danie podawać z ryżem i brokułami