Azjatycka kuchnia to nieskończona liczba aromatów i połączeń smaków. Odkrywaj je razem z nami i sprawdź nasz przepis na kurczaka w glazurze przygotowanej z dodatkiem sosu sojowego. Brązowy ryż Britta oraz zielone brokuły będą idealnym dodatkiem do tego pysznego dania!
Składniki:
Marynata:
- 500g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 1 jajko
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
Panierka:
- Pół szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/2 łyżeczki soli
- Olej do głębokiego smażenia
Sos:
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 2 łyżeczki tartego czosnku
- 2 łyżeczki drobno posiekanej dymki
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki bulionu z kurczaka lub wody
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
- 2 łyżki chińskiego octu ryżowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Składniki marynaty połączyć i dodać kurczaka. Odstawić na godzinę do lodówki.
- Składniki panierki połączyć.
- Rozgrzać olej do 170 st c. Kurczaka obtaczać w mące i smażyć partiami. Powinien nabrać złotego koloru.
- Po usmażeniu układać na ruszcie lub papierze kuchennym.
- Połączyć składniki sosu poza czosnkiem, imbirem i dymką. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać czosnek, imbir i dymkę. Smażyć przez 30 sekund. Dodać kurczaka i wymieszany sos. Podgrzać i obtoczyć kurczaka sosen. Jak tylko zgęstnieje ściągnąć z ognia.
- Danie podawać z ryżem i brokułami