Krupnik z kaszą jaglaną marki Halina na indyku to sposób na pożywne i rozgrzewające danie.
Składniki (4-6 porcji):
· 1 woreczek kaszy jaglanej Halina
· 300 g piersi z indyka
· włoszczyzna
· 1 szklanka pokrojonej w kostkę młodej cukinii
· 5 średnich ziemniaków
· 3/4 szklanki pomidorów koktajlowych
· 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
· 1/2 łyżeczki przyprawy curry
· 1/3 łyżeczki przyprawy kurkuma
· 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
· 3 listki laurowe
· 4 kulki ziela angielskiego
· 3 goździki
· 2 łyżki oleju
· sól i pieprz, ewentualnie kostka rosołowa bio z dobrymi składnikami
· świeże zioła (natka pietruszki, natka selera, liście lubczyku – to wszystko opcjonalnie, jeśli jest dostępne)
· zioła do posypania zupy już na talerzu (wedle gustu)
· 2,5 litra wody
Wykonanie:
Włoszczyznę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Jeśli używasz kostki rosołowej, dodaj ją teraz. Całość gotuj ok. 45 minut. W międzyczasie umyj indyka, osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój w niedużą kostkę.Olej rozgrzej na nieprzywierającej patelni. Dodaj indyka i lekko go podsmaż na jasnozłoty kolor, często mieszając. Włoszczyznę z rosołem przecedź. Dodaj kaszę jaglaną, świeże zioła i gotuj 5 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 5 minut.Pomidory poprzekrawaj na połówki. Dodaj do zupy pomidory i cukinię. Gotuj 2 minuty.Dodaj do zupy przyprawy: sos sojowy, curry, kurkumę, paprykę. Dopraw solą i pieprzem, jeśli nie używałeś kostek rosołowych.Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolej do niej wrzątku, pamiętaj o doprawieniu do smaku.Podawaj z pokrojoną marchewką (z rosołu) i ulubionymi ziołami (koper, natka pietruszki, tymianek, cząber itp).