Tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami w wielu domach są obowiązkowym daniem na wigilijnym stole. A co powiecie na nieco urozmaiconą wersję z ryżem brązowym marki Britta? Zapewniamy – smakują zarówno w połączeniu z czerwonym barszczem, jak w mniej świątecznym wydaniu.
Składniki:
-
- 2 saszetki (200 g) ryżu brązowego Britta
- 500g pieczarek drobno pokrojonych
- 4 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 2 cebule drobno posiekane
- 100g szpinaku grubo krojonego
- sól i pieprz
- 6 jajek
- bułka tarta
- 300g mąki
- 500ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Z mąki, mleka, oleju, 3 jajek, wody i soli zrobić ciasto na naleśniki. Usmażyć naleśniki.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i smażyć jeszcze 2 minuty.
- Połączyć w misce, dodać jedno jajko i odrobinę bułki tartej.
- Na naleśniki nałożyć farsz i zwijać krokiety. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
Smacznego!