Lekkie kotleciki z kaszy gryczanej Halina to szybki w przygotowaniu i smaczny dodatek na przykład do sosu grzybowego lub klasycznego gulaszu. Przygotuj je w swojej kuchni i sprawdź jak smakują!
Składniki:
- 200g kaszy gryczanej prażonej
- 100g sera twarogowego
- 25g Grana Padano
- 1 jajko
- 3 – 6 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Metoda:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grana Padano ścieramy na tarce, twaróg rozgniatamy widelcem lub w rękach, mieszamy wszystkie składniki w misce. Jeśli masa jest za luźna dodajemy więcej bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze mieszamy masę i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie formujemy kotleciki z kaszy. Jeśli masa mocno klei się do rąk możemy posmarować je olejem. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety aż się ładnie zarumienią z obu stron