Naszą kolejną inspiracją kulinarną są tym razem chrupiące kotleciki z ryżu dzikiego marki Britta. Ta specjalna odmiana ryżu, charakteryzująca się długimi, cienkimi ziarenkami o zbożowo-orzechowym smaku, doskonale sprawdza się w daniach obiadowych.
Składniki:
Kotleciki:
- 2 saszetki dzikiego ryżu Britta,
- 1 mała czerwona cebulka,
- 1 mała marchewka,
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
- 3 duże łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Chutney:
- 250g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę,
- 700g pomidorów pokrojonych w kostkę,
- 100g cukru,
- 50g octu z czerwonego wina,
- chili w proszku (opcjonalnie),
- 1 łyżka oleju.
Wykonanie:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
- Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.
- W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.