Odkryj włoską inspirację w nowej odsłonie! Kaszotto ze szparagami i białą kaszą gryczaną Halina to wiosenna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie wyraziste smaki i proste przygotowanie. W dzisiejszym wpisie pokazujemy, jak połączyć delikatną kaszę z sezonowymi szparagami, aromatycznym parmezanem i suszonymi pomidorami. To danie udowadnia, że najlepsze kulinarne inspiracje często powstają na styku tradycji i nowoczesności. Sprawdź nasz przepis i zaskocz bliskich wykwintnym obiadem!
Składniki:
- 100 g białej kaszy gryczanej Halina
- 3 łyżki oliwy
- 100 ml bulionu
- 40 g parmezanu
- ½ pęczka szparagów
- ½ cytryny
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- sól, pieprz, do smaku
Metoda:
- Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Szparagi obierz, odetnij twarde końcówki i pokrój je w grubsze plasterki. Szalotkę obierz i posiekaj w piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią szalotkę. Smaż 2-3 minuty, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Następnie na patelnię dodaj szparagi i smaż przez minutę.Po tym czasie dodaj kaszę gryczaną, suszone pomidory i wlej bulion. Gotuj całość 5-6 minut. Gotowe kaszotto dopraw solą, pieprzem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i tartym parmezanem.