Skip to main content

Lekkie danie z kaszą pęczak Halina, odświeżającym granatem oraz chrupiącymi warzywami to doskonały pomysł na delikatny obiad lub kolację w nowoczesnym stylu! Dodaj serek feta i… smacznego!

Składniki:

  • 100 gramów kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 marchewka
  • 1 brokuł
  • 50g pieczarek
  • czerwona papryka
  • 1 duża garść szpinaku
  • granat
  • 50g sera feta
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodatkowo do wody dodać kurkumę.
  2. Marchew obrać i pokroić w plasterki, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę pokroić w mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  3. W rondlu zagotować wodę i blanszować brokuł przez 5 minut.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać marchew i smażyć aż lekko zmięknie, następnie kolejno dodawać pieczarki, paprykę i cebulę. Smażyć aż warzywa będą miękkie ale nie stracą chrupkości. Na koniec dodać szpinak oraz kaszę, całość dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  5. Podawać z serem feta oraz granatem