Skip to main content

Błyskawiczny w przygotowaniu kuskus to idealny towarzysz wyrazistego tuńczyka! W połączeniu z warzywami tworzą pyszną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil na sycącą kolację. Przygotujcie ją samodzielnie!

Składniki:

  • 100g kuskusu marki Halina
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1/2 brokułu
  • 200g ugotowanej ciecierzycy (1/2 puszki)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebulką dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej Bazyli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól i pieprz
  • Oliwa

Metoda:

  1. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Paprykę kroimy w małą kostkę, cebulę i czosnek siekamy. Jogurt, cytrynę i musztardę mieszamy razem.
  2. Na rozgrzanej patelni smażymy brokuła, dodajemy paprykę cebulkę i czosnek i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy ciecierzycę i doprawiamy solą i pieprzem. W misce odmierzamy 100g kaszy kuskus. Zalewamy ją 200ml wrzącej wody razem z posiekaną natką, bazylią i połowa łyżeczki soli. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy na 5 minut.
  3. Warzywa mieszamy z sosem jogurtowym.
  4. Na talerzu układamy kaszę, warzywa i dodajemy tuńczyka.