Kasza gryczana od lat gości na polskich stołach z powodzeniem zaspokajając podniebienia konsumentów. Jej wyjątkowy smak, dobroczynne właściwości oraz fakt, że stanowi długotrwałe źródło energii tworzy z niej ciekawą alternatywę dla wysokokalorycznych i ciężkostrawnych produktów. Na bazie kaszy gryczanej powstaną dania nie tylko smaczne, ale też pożywne i lekkie.
Bogate źródło białka
Kasza gryczana uznawana jest za jeden z najwartościowszych gatunków kaszy. Takie miano zawdzięcza składowi bogatemu w cenne właściwości odżywcze. To idealny produkt dla każdego, kto dba o swoje zdrowie oraz figurę. Skrywająca bogate źródła białka i węglowodanów stanowi niezastąpiony dodatek do dań tradycyjnej kuchni polskiej. Trójkątne, kremowe ziarenka kaszy gryczanej niepalonej powstają w wyniku tylko obłuskania ziarna gryki podsuszonego do odpowiedniej wilgotności. Zawierają one duże ilości błonnika, który pomaga w trawieniu i oczyszczaniu. Ponadto kasza nie zakwasza organizmu, a zawarte w niej składniki odżywcze wspierają metabolizm, układ kostny oraz odpornościowy. Ponadto kasza gryczana charakteryzuje się delikatnym smakiem, który znakomicie sprawdzi się np. jako składnik domowych farszy, wypieków czy sałatek. Z kolei w połączeniu z sosami i różnego rodzaju warzywnymi dodatkami podbije serca nawet najbardziej wymagających smakoszy.