Skip to main content

Co powiecie na klasyczny gulasz? Wołowina i wieprzowina doskonale współgrają z aromatycznymi grzybami. tworząc doskonały gulasz, a kasza orkiszowa dodaje mu wyjątkowego charakteru. To danie, które z pewnością zadowoli wasze podniebienia!

Składniki:

  • 200g kaszy orkiszowej
  • 200g wołowiny
  • 300g wieprzowiny
  • 300g dowolnych świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Metoda:

  1. Na patelni rozgrzać olej. Mięso smażyć partiami aż się ładnie zarumieni. Przełożyć do garnka.
  2. Na patelnie po smażeniu dodać cebulę, smażyć przez 2 minuty, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Przełożyć do garnka z mięsem.
  3. Zalać całość wodą lub bulionem, dodać łyżeczkę soli oraz sos sojowy i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
  4. W międzyczasie usmażyć na patelni grzyby. Dodać do mięsa i gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli sos nie zgęstniał odpowiednio należy rozróżnić łyżeczkę mąki pszennej z wodą dodać do gulaszu, dobrze wymieszać i zagotować.
  6. Gulasz podawać z kaszą i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!