Co powiecie na klasyczny gulasz? Wołowina i wieprzowina doskonale współgrają z aromatycznymi grzybami. tworząc doskonały gulasz, a kasza orkiszowa dodaje mu wyjątkowego charakteru. To danie, które z pewnością zadowoli wasze podniebienia!
Składniki:
- 200g kaszy orkiszowej
- 200g wołowiny
- 300g wieprzowiny
- 300g dowolnych świeżych grzybów
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Metoda:
- Na patelni rozgrzać olej. Mięso smażyć partiami aż się ładnie zarumieni. Przełożyć do garnka.
- Na patelnie po smażeniu dodać cebulę, smażyć przez 2 minuty, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Przełożyć do garnka z mięsem.
- Zalać całość wodą lub bulionem, dodać łyżeczkę soli oraz sos sojowy i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
- W międzyczasie usmażyć na patelni grzyby. Dodać do mięsa i gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli sos nie zgęstniał odpowiednio należy rozróżnić łyżeczkę mąki pszennej z wodą dodać do gulaszu, dobrze wymieszać i zagotować.
- Gulasz podawać z kaszą i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!