Aromatyczny gulasz grzybowy z kaszą gryczaną i mięsem wieprzowym to jesienna klasyka! Jego wyjątkowy smak pozwoli docenić dary lasu, które o tej porze roku mamy okazję gościć na naszych stołach. Smacznego!
Składniki:
- 200g kaszy gryczanej prażonej Halina
- 250g karkówki pokrojonej w kostkę
- 500g dowolnych grzybów leśnych pokrojonych w kostkę
- 1 cebula posiekana
- 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 100ml czerwonego wina półwytrawnego
- 400ml bulionu lub wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Karkówkę doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy karkówkę aż ładnie się zarumieni.
- Na patelnię dorzucamy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Podlewamy winem i czekamy aż zredukuje się o połowę. Przekładamy do garnka zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
- Na tej samej patelni smażymy kolejno grzyby i marchew. Przekładamy do karkówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy koncentrat. Smażymy przez 2 minuty i dodajemy do karkówki z grzybami.
- Do garnka dodajemy rozmaryn i tymianek. Całość gotujemy przez 30 minut. Karkówka powinna być miękka.
- W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gulasz podajemy z kaszą gryczaną i oprószony natką pietruszki
Smacznego!