Klasyczna, śniadaniowa granola z orzechami, nasionami słonecznika i żurawiną to doskonały składnik pożywnego śniadania. Przygotuj ją z płatków owsianych zwykłych Halina, które wspaniale nadają się nie tylko do zjedzenia w formie owsianki, ale również zapieczone jako granola. Smacznego!
Składniki:
- 200g płatków owsianych zwykłych Halina
- 50g orzechów włoskich
- 50g migdałów
- 50g orzechów laskowych
- 25g orzechów nerkowca
- 25g ziarna słonecznika
- 50g suszonej żurawiny
- 1 jabłko
- 1 łyżka cynamonu
- 2 duże łyżki miodu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Metoda:
- Piekarnik rozgrzać do 120 stopni Celsjusza.
- Orzechy grubo posiekać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Wszystkie składniki umieścić na blaszce, dobrze wymieszać. Piec przez 100-120 minut często mieszając. Uważać żeby nie przypalić