Gołąbki to klasyczna, polska potrawa, która wymaga dużej wprawy. Spróbuj przygotować nieco prostsze – gołąbki bez zawijania. Wykorzystaj ryż biały Halina i ciesz się pysznym obiadem!
Składniki:
- 1kg mielonego mięsa wieprzowego
- 0.8 kg białej kapusty
- 200g ryżu białego Halina
- 3 jajka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 300g koncentratu pomidorowego
- 2l wody lub bulionu
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek mąki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy. Kapustę drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy kapustę i całość smażymy do momentu aż kapusta zmięknie. Zostawiamy do ostygnięcia.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Kiedy wszystkie składniki ostygną, mieszamy kapustę, ryż, mięso, jajka oraz łyżkę posiekanego koperku. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Masę dobrze wyrabiamy. Formujemy. Obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na patelnie po smażeniu dodajemy bulion lub wodę oraz koncentrat. Zagotowujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gołąbki w naczyniu zalewamy sosem i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180st przez 1.5 godziny
Smacznego!