Skip to main content

Gołąbki to klasyczna, polska potrawa, która wymaga dużej wprawy. Spróbuj przygotować nieco prostsze – gołąbki bez zawijania. Wykorzystaj ryż biały Halina i ciesz się pysznym obiadem!

Składniki:

  • 1kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 0.8 kg białej kapusty
  • 200g ryżu białego Halina
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 300g koncentratu pomidorowego
  • 2l wody lub bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Kapustę drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy kapustę i całość smażymy do momentu aż kapusta zmięknie. Zostawiamy do ostygnięcia.
  3. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Kiedy wszystkie składniki ostygną, mieszamy kapustę, ryż, mięso, jajka oraz łyżkę posiekanego koperku. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Masę dobrze wyrabiamy. Formujemy. Obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Na patelnie po smażeniu dodajemy bulion lub wodę oraz koncentrat. Zagotowujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gołąbki w naczyniu zalewamy sosem i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180st przez 1.5 godziny

Smacznego!