Jeżeli gofry kojarzą Wam się jedynie ze słodkim deserem z nadmorskich bulwarów to mamy dla Was zaskakujący przepis! Owsiane gofry wytrawne, do których mąkę przygotujecie z płatków owsianych górskich marki Halina, mogą być podstawą do stworzenia pysznego śniadania lub kolacji.
Składniki:
- 100g płatków owsianych Halina
- 100g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- w razie konieczności odrobina wody
- sól, pieprz
Proponowane dodatki:
- garść świeżego szpinaku
- pomidor
- awokado
- kiełki
- jajko sadzone
- wędlina dojrzewająca
Wykonanie:
- Płatki zmielić drobno, np. w młynku do kawy, połączyć z resztą składników.
- Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody.
- Wylać ciasto partiami na wysmarowaną tłuszczem gofrownicę i piec aż będą złociste i chrupiące, czas będzie zależał od mocy użytej gofrownicy.
- Udekorować ulubionymi dodatkami.