Świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły lub pracy? Słodki batonik, który udowadnia, że słodycze nie muszą być niezdrowe! Polecamy przepis na pyszne i pożywne przekąski – domowe energetyczne batony owsiane, które przygotujecie na bazie płatków owsianych marki Halina!
Składniki:
- 150 g płatków owsianych zwykłych marki Halina
- 150 g mieszanki orzechów z żurawiną lub dowolnie innych orzechów i suszonych owoców
- 100 g masła
- 150 g miodu
Wykonanie:
- Orzechy i suszone owoce posiekać na drobniejsze kawałki. Masło rozpuścić w rondelku z miodem tak aby składniki się połączyły.
- W misce wymieszać orzechy z płatkami owsianymi i dodać rozpuszczone masło. Całość połączyć.
- Małą blaszkę do pieczenia obłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę na batony. Piekarnik ustawić na grzanie góra i dół bez termoobiegu i rozgrzać do 150 stopni. Masę piec przez około 25 minut.
- Po wyciągnięciu zostawić do przestudzenia. Wyciąć batony