Na pyszny obiad polecamy Wam meksykańską enchiladę – w naszej wersji z ryżem białym Britta, kurczakiem oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Całość zapieczona pod żółtym serem będzie idealnym pomysłem na sycący posiłek.
Składniki:
- 1 saszetka ryżu białego Britta
- 1 pierś z kurczaka
- garść dowolnego chilli pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 8 małych tortilli
- 100g tartego żółtego sera
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Metoda:
- Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni smażymy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni.
- Ponownie rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy papryczki chili i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy ryż z 1 saszetki oraz przyprawy i smażymy przez minutę. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę oraz bulion, 1 łyżeczkę soli i całość gotujemy aż ryż dojdzie często mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Doprawiamy sola i pieprzem.
- Gdy farsz będzie gotowy zawijamy go w tortille.
- Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy tartym serem.
- Zapiekamy enchiladas w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 – 20 minut. Tortille powinny się delikatnie zarumienić a ser rozpuścić.