Dziki ryż o orzechowym aromacie i pięknym kolorze to wyjątkowy dodatek, który sprawdzi się w kuchniach z całego świata. Dziś przygotowaliśmy dla Was pyszną i delikatną zupę z ryżem dzikim Britta oraz kurczakiem, która doskonale sprawdzi się jako przystawka na wiosennym stole. Smacznego!
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki selera naciowego
- 100g pieczarek
- 200g dzikiego ryżu
- 100ml śmietany do zup 30%
- 2 listki laurowe
- 2l bulionu lub 2l wody i 1 kostka rosołowa
- natka pietruszki
- olej
- sól i pieprz
Metoda:
Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, marchew i seler kroimy w paski lub kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy aż zmiękną. kolejno dodajemy marchew, seler, ryż i czosnek, 2 łyżeczki soli oraz 2 liście laurowe. Całość smażymy przez 2 minuty i zalewamy bulionem.
Gotujemy całość przez 30 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Podajemy oprószone natką pietruszki
Smacznego!