Skip to main content

Dziki ryż o orzechowym aromacie i pięknym kolorze to wyjątkowy dodatek, który sprawdzi się w kuchniach z całego świata. Dziś przygotowaliśmy dla Was pyszną i delikatną zupę z ryżem dzikim Britta oraz kurczakiem, która doskonale sprawdzi się jako przystawka na wiosennym stole. Smacznego!

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 100g pieczarek
  • 200g dzikiego ryżu
  • 100ml śmietany do zup 30%
  • 2 listki laurowe
  • 2l bulionu lub 2l wody i 1 kostka rosołowa
  • natka pietruszki
  • olej
  • sól i pieprz

Metoda:

Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, marchew i seler kroimy w paski lub kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy aż zmiękną. kolejno dodajemy marchew, seler, ryż i czosnek, 2 łyżeczki soli oraz 2 liście laurowe. Całość smażymy przez 2 minuty i zalewamy bulionem.

Gotujemy całość przez 30 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Podajemy oprószone natką pietruszki

Smacznego!