Przygotowaliśmy dla Was specjalny deser, który wykonacie z ryżu parboiled marki Britta. Doskonale osłodzi zimowe wieczory i pozwoli wprowadzić w świąteczny klimat wypieków. Puszyste ciasto ryżowo-pomarańczowe z owocami miechunki z pewnością zachwyci Wasze podniebienia!
Składniki:
- 2 saszetki (200 g) ryżu parboiled marki Britta,
- 1l mleka 3,2%,
- 4 jajka,
- sok z 1 pomarańczy,
- otarta skórka z 1 pomarańczy,
- otarta skórka z 1/2 cytryny,
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 150 gram cukru,
- cukier puder do posypania,
- opcjonalnie do przystrojenia owoce miechunki.
Wykonanie:
- Na tarce otrzeć skórkę z pomarańczy i połowy cytryny. Mleko zagotować w garnku.
- Do gotującego się mleka dodać skórkę z pomarańczy i cytryny oraz ryż. Gotować aż ryż wchłonie większość mleka. Po ugotowaniu ryż ostudzić.
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym oraz wymieszać z sokiem z pomarańczy. Białka ubić na sztywną pianę.
- Do ugotowanego ryżu dodać masę z żółtek i pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać.
- Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 40 minut. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Udekorować owocami miechunki.