Mniej słońca, a co za tym idzie niższy poziom witaminy D w naszym organizmie sprawiają, że w pochmurne, jesienne i zimowe czujemy się senni i poddenerwowani. W porannym pośpiechu trudno znaleźć czas na rekomendowane przez dietetyków pełnowartościowe śniadanie. Tymczasem to ono stanowi źródło energii na resztę dnia. Sposobem na szybkie dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych mogą być poręczne i smaczne przekąski – ciastka wielozbożowe.
Zjedz śniadanie
Eksperci żywieniowi od lat powtarzają, że śniadanie jest najistotniejszym posiłkiem w trakcie dnia. Nie powinniśmy więc z niego rezygnować. Nie zawsze mamy jednak świadomość, dlaczego jest ono tak ważne dla naszego organizmu i samopoczucia. Otóż sen sprawia, że choć tego nie odczuwamy, nasz organizm pożytkuje zebraną energię. Po przebudzeniu czujemy się często zmęczeni, a stan ten potrafi utrzymywać się od samego rana, aż do pierwszego posiłku. Odmawianie go sobie przez dłuższy czas wpływa więc na nas niekorzystnie. Co niezwykle istotne i optymistyczne dla wielu mam i osób przestrzegających diety, śniadania mogą być słodsze od pozostałych posiłków, gdyż dostarczona wówczas energia spalana jest przez cały dzień.
Pamiętaj o błonniku
Smacznym i szybkim sposobem na dostarczenie organizmowi energii i poprawę humoru z rana są m.in. przekąski, po które chętnie sięgamy. Ważne zatem, by słodkości, na jakie chcemy pozwolić sobie i najbliższym, były pożywne i bogate w błonnik. Jego dobroczynne działanie jest powszechnie przywoływane w kontekście obniżania poziom cukru we krwi. Istotnym jest również, by produkty które wybieramy dla dzieci jako drugie śniadanie czy słodka przekąska do szkoły, zawierały wartości odżywcze występujące w dobrej jakości zbożach i płatkach, np. owsianych. Warto sięgać po rozwiązania zawierające suszone owoce lub odpowiednio dobraną ilość czekolady, idealnej w pochmurne, jesienne dni.
Alternatywne ciastka
Ciekawą i bardzo wygodną alternatywą dla tradycyjnych śniadań, zwłaszcza tych zabieranych do pracy czy szkoły, mogą się okazać ciastka wielozbożowe Petit Crunch, nowość w ofercie firmy Sawex. Opakowanie zawiera 6 poręcznych zestawów, w których umieszczono po 4 sztuki ciastek. Umożliwia to, szczególnie rodzicom, zapakowanie odpowiedniej ilości smakołyków do plecaka ich pociechy. Wielozbożowe ciastka Petit Crunch występują w trzech wariantach smakowych – z czekoladą, rodzynką i żurawiną. Co szczególnie istotne, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, tłuszczu roślinnego beztransowego i oleju palmowego. Są za to bogate w naturalne składniki odżywcze pochodzące z płatków i pełnoziarnistych mąk wielu zbóż, takich jak owies, jęczmień, pszenica, żyto, orkisz, gryka. Tym samym stanowią źródło błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego. W ich składzie znajdziemy też egzotyczny dodatek w postaci mąki teff (miłka abisyńska) oraz starannie dobraną i ciekawą kompozycję suszonych owoców.