Skip to main content

Meksykańska kuchnia jest pełna pikantnych smaków i aromatycznych przypraw! Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na smakowite chili con carne z wołowiną i białym ryżem, które z pewnością rozgrzeje Was z nadchodzące dni. 

Składniki:

  • 3 saszetki białego ryżu Britta
  • 500g mielonej wołowiny
  • 300g suszonej czerwonej fasoli
  • 100g suszonej białej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 czerwona papryka (lub chilli)
  • 1 zielona papryka (lub chilli)
  • 100g kukurydzy z puszki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie:

  1. Wołowinę smażymy na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni.
  2. Gdy mięso jest już ładnie zarumienione, dodajemy łyżeczkę soli, kmin, kolendrę, chili w proszku i oregano. Zalewamy 2 litrami wody i dodajemy namoczoną przez noc fasolę białą i czerwoną. Przykrywamy i gotujemy przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodawać wody.
  3. Seler, cebulę, czosnek i paprykę pokroić w dowolną kostkę. Obsmażyć na patelni i dodać po godzinie do mięsa z fasolą. Dodać również koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Całość dusić jeszcze około 40 minut lub do czasu, gdy fasolą będzie ugotowana.
  4. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Chili doprawić solą i wymieszać z posiekaną kolendrą.