Meksykańska kuchnia jest pełna pikantnych smaków i aromatycznych przypraw! Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na smakowite chili con carne z wołowiną i białym ryżem, które z pewnością rozgrzeje Was z nadchodzące dni.
Składniki:
- 3 saszetki białego ryżu Britta
- 500g mielonej wołowiny
- 300g suszonej czerwonej fasoli
- 100g suszonej białej fasoli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 czerwona papryka (lub chilli)
- 1 zielona papryka (lub chilli)
- 100g kukurydzy z puszki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie:
- Wołowinę smażymy na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni.
- Gdy mięso jest już ładnie zarumienione, dodajemy łyżeczkę soli, kmin, kolendrę, chili w proszku i oregano. Zalewamy 2 litrami wody i dodajemy namoczoną przez noc fasolę białą i czerwoną. Przykrywamy i gotujemy przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodawać wody.
- Seler, cebulę, czosnek i paprykę pokroić w dowolną kostkę. Obsmażyć na patelni i dodać po godzinie do mięsa z fasolą. Dodać również koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Całość dusić jeszcze około 40 minut lub do czasu, gdy fasolą będzie ugotowana.
- Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Chili doprawić solą i wymieszać z posiekaną kolendrą.