Smażony ryż to azjatycki klasyk, który można przygotować samodzielnie w kilkanaście minut! Ryż Parboiled Britta w połączeniu z wyrazistymi przyprawami oraz delikatnymi krewetkami będzie doskonałym pomysłem na błyskawiczny obiad dla całej rodziny. Smacznego!
Składniki:
- 100g ryżu Parboiled Britta
- 15 krewetek surowych obranych z pancerzy
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2cm imbiru startego na tarce
- 2 cebulki dymki drobno posiekane
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 70g mrożonego groszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 limonki do skropienia
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jajka rozbełtać w misce.
- Na patelni rozgrzać olej dodać krewetki i smażyć przez 2 minuty. Przenieść na jedną stronę patelni a na drugą dodać jajka. Smażyć mieszając przez kolejne 2 minuty. Ściągnąć z patelni.
- Na patelni rozgrzać kolejną porcję oleju. Dodać marchew, cebulę i groszek. Smażyć przez 3 minuty często mieszając.
- Dodać ryż, zamieszać, po 1 minucie dodać imbir i czosnek. Całość dobrze zamieszać i podlać sosem sojowym. ściągnąć z ognia, wymieszać z krewetkami z jajkiem i posypać szczypiorkiem.
Smacznego!