Skip to main content

Smażony ryż to azjatycki klasyk, który można przygotować samodzielnie w kilkanaście minut! Ryż Parboiled Britta w połączeniu z wyrazistymi przyprawami oraz delikatnymi krewetkami będzie doskonałym pomysłem na błyskawiczny obiad dla całej rodziny. Smacznego!

Składniki:

  • 100g ryżu Parboiled Britta
  • 15 krewetek surowych obranych z pancerzy
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2cm imbiru startego na tarce
  • 2 cebulki dymki drobno posiekane
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 70g mrożonego groszku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 limonki do skropienia

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jajka rozbełtać w misce.
  3. Na patelni rozgrzać olej dodać krewetki i smażyć przez 2 minuty. Przenieść na jedną stronę patelni a na drugą dodać jajka. Smażyć mieszając przez kolejne 2 minuty. Ściągnąć z patelni.
  4. Na patelni rozgrzać kolejną porcję oleju. Dodać marchew, cebulę i groszek. Smażyć przez 3 minuty często mieszając.
  5. Dodać ryż, zamieszać, po 1 minucie dodać imbir i czosnek. Całość dobrze zamieszać i podlać sosem sojowym. ściągnąć z ognia, wymieszać z krewetkami z jajkiem i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!