Skip to main content

Lubicie smaki Azji? Koniecznie spróbujcie w takim razie naszej propozycji na pyszny obiad lub kolację! Łosoś teriyaki z dodatkami z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe!

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu parabolicznego Britta
  • 250 fileta łososia
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 2 łyżki wody
  • 100g mrożonego groszku lub 1 puszka gotowanego
  • 100g mrożonego lub świeżego bobu
  • czerwona cebula
  • kiełki słonecznika
  • czarny sezam
  • ziarna (słonecznik, dynia)
  • natka pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny

Metoda:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak samo postąpić z bobem i groszkiem. Cebule obrać i pokroić w piórka.

Łososia osuszyć ręcznikiem kuchennym. Rozgrzać olej na patelni, położyć łososia skórą do patelni i smażyć na średnim ogniu aż się ładnie zarumieni, doprawić solą i pieprzem, następnie odwrócić na drugą stronę i dalej smażyć. Jak łosoś ładnie się przyrumieni zmniejszyć ogień dodać sos teriyaki i wodę, i dusić aż sos odparuje. Do miski przełożyć ciepły ryż, ułożyć łososia i resztę składników, oprószyć sezamem, kolendrą i ziarnami. Łososia skropić cytryną.