Azjatycka wieprzowina to klasyk tamtejszej kuchni! Przygotujcie ją sami w zaciszu własnych czterech kątów. Aromatyczny ryż basmati Britta oraz warzywa i wieprzowina doprawiona wyrazistymi przyprawami to sposób na iście orientalny obiad. Smacznego!
Składniki:
- 2 saszetki ryżu basmati Britta
- 300g schabu wieprzowego pokrojonego w plastry
- 1 marchewka pokrojoną w słupki
- 1/2 papryki pokrojoną w plastry
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1 brokuł rozdrobniony
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 3cm imbiru startego na tarce
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- ziarna sezamu do podania
- sól
Metoda:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wieprzowinę doprawić solą, papryką chili, imbirem oraz czosnkiem i odstawić na 15 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Ściągnąć z patelni. Jeszcze raz rozgrzać olej dodać na patelnię warzywa i smażyć aż nabiorą koloru i zmiękną.
- Kiedy warzywa lekko zmiękną umieścić na patelni mięso z sosami i całość mocno podgrzać.
- Podawać z ryżem i obsypane lekko podprażonym sezamem.