Jesienne naleśniki z farszem z kaszy gryczanej białej i z grzybami to nasza kolejna propozycja na wrześniowe obiady i kolacje. Koniecznie przygotujcie je sami – to prosty sposób aby poczuć smaki lasu na własnym stole. Smacznego!
Składniki:
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 3 łyżki roztopionego masła
Farsz:
- 200g kaszy gryczanej
- 1 cebula posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- Sól, pieprz
Metoda:
- Grzyby namoczyć i ugotować. Posiekać drobno.
- Kasze ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę aż zmięknie dodać czosnek i grzyby i smażyć przez 3 minuty. Wyłączyć gaz i dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Połączyć wszystkie składniki i usmażyć naleśniki.
- Farsz zawijać w naleśniki. Podawać na ciepło.