Wakacyjny ryż ze świeżymi truskawkami to klasyka dań sezonowych. Podany w formie puddingu sprawdzi się nie tylko jako wieczorna przekąska, ale też pyszny deser na spotkanie ze znajomymi – zamiast ciasta.
Składniki:
- 100g ryżu białego Halina
- 250ml mleczka kokosowego
- 250g wody
- 2cm kory cynamonu
- 1 duża łyżka cukru
- szczypta soli
- 500g truskawek
- 1 łyżka nasion chia
- 100g pokruszonych ciasteczek zbożowych
Metoda:
- W rondelku z przykrywką zagotowujemy ryż, mleko, wodę, cukier, sól i cynamon. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki i nabierze konsystencję puddingu, w razie potrzeby dodajemy więcej wody podczas gotowania.
- Nasiona chia moczymy w szklance wody przez 30 minut. Połowę truskawek miksujemy, a drugą połowę kroimy w ćwiartki.
- Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w naczyniach w których będziemy przygotowywać deser.
- Ryż po ugotowaniu studzimy i przekładamy do naczynek.
- Nasiona chia mieszamy z musem z truskawek. Dodajemy do deseru. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki.