Skip to main content

Wakacyjny ryż ze świeżymi truskawkami to klasyka dań sezonowych. Podany w formie puddingu sprawdzi się nie tylko jako wieczorna przekąska, ale też pyszny deser na spotkanie ze znajomymi – zamiast ciasta.

Składniki:

  • 100g ryżu białego Halina
  • 250ml mleczka kokosowego
  • 250g wody
  • 2cm kory cynamonu
  • 1 duża łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 500g truskawek
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100g pokruszonych ciasteczek zbożowych

Metoda:

  1. W rondelku z przykrywką zagotowujemy ryż, mleko, wodę, cukier, sól i cynamon. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki i nabierze konsystencję puddingu, w razie potrzeby dodajemy więcej wody podczas gotowania.
  2. Nasiona chia moczymy w szklance wody przez 30 minut. Połowę truskawek miksujemy, a drugą połowę kroimy w ćwiartki.
  3. Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w naczyniach w których będziemy przygotowywać deser.
  4. Ryż po ugotowaniu studzimy i przekładamy do naczynek.
  5. Nasiona chia mieszamy z musem z truskawek. Dodajemy do deseru. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki.