Aromatyczne i pikantne curry z dodatkiem mleczka kokosowego, które dodaje nieco słodyczy to dobrze znane wszystkim danie. Polecamy przepis, który zachwyci każdego smakosza! Krewetki oraz ryż jaśminowy to idealne dodatki do tego przysmaku.
Składniki:
- 2 saszetki ryżu jaśminowego Britta
- 10 – 20 sztuk dużych krewetek
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 limonka
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej bazyli
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Metoda:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy paprykę, cukinię oraz cebulę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy jeszcze przez minutę.
- Pastę curry mieszamy z mleczkiem kokosowym i wlewamy na patelnię. Całość dobrze mieszamy, w razie potrzeby dodajemy sosu rybnego oraz soli do smaku. Warzywa dusimy przez parę minut aby przeszły smakiem curry. Dodajemy krewetki i dusimy całość przez 5 minut. Na koniec dodajemy sok oraz skórkę z limonki i posiekane zioła.
- Podajemy z ryżem jaśminowym.