Przygotowaliśmy dla Was przepis na popularne danie podawane w chińskich restauracjach w Ameryce Północnej. Urozmaiciliśmy je naszym ryżem cztery kolory marki Britta, który składa się z ryżu parboiled, dzikiego oraz dwóch odmian ryżu jaśminowego. Koniecznie sprawdźcie, jak pysznie smakuje azjatycka kuchnia!
Składniki:
- 2 saszetki ryżu cztery kolory marki Britta
- 650g piersi z kurczaka
Marynata:
- 1 jajko
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka spirytusu
- 1/4 łyżeczki sody
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
Panierka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Glazura/sos:
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki bulionu
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki posiekanego imbiru
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- 3 posiekane cebulki dymki
Metoda:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i trzymamy w cieple.
- Kurczaka kroimy w 2 cm kostkę.
- Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dodajemy do kurczaka. Kurczak powinniśmy się marynować około 2 godzin.
- Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Składniki panierki mieszamy razem. Kurczaka smażymy partiami i osuszamy na metalowej kratce lub ręczniku kuchennym.
- Mieszamy wszystkie składniki glazury poza cebula, czosnkiem i imbirem.
- Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy przez 1 minutę cebulę, czosnek oraz imbir i dodajemy resztę składników glazury. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy ogień i dodajemy kurczaka. Obtaczamy go w glazurze. Podajemy z ryżem