Stwórz jesienną ucztę z naszą zapiekanką z dynią Hokkaido i serem bleu. Ryż parboiled w aromatycznych przyprawach tworzy idealną bazę dla tego kolorowego i smakowitego dania.
Składniki:
- 200 g ryżu parboiled Halina
- dynia Hokkaido (około 300-400 g)
- 1 cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml bulionu warzywnego
- 200 ml passaty pomidorowej
- przyprawy: kurkuma, kumin, odrobina pieprzu cayenne, sól, pieprz
- 50 g sera bleu
- posiekana natka pietruszki do podania
- oliwa do smażenia
Metoda:
- Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulkę i czosnek, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Dopraw kurkumą, kuminem i odrobiną pieprzu cayenne, a następnie wlej bulion warzywny i duś na małym ogniu 10 minut. Dodaj passatę pomidorową, ugotowany ryż i dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp serem bleu i zapiekaj w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.