Skip to main content

Stwórz jesienną ucztę z naszą zapiekanką z dynią Hokkaido i serem bleu. Ryż parboiled w aromatycznych przyprawach tworzy idealną bazę dla tego kolorowego i smakowitego dania.

Składniki:

  • 200 g ryżu parboiled Halina
  • dynia Hokkaido (około 300-400 g)
  • 1 cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • przyprawy: kurkuma, kumin, odrobina pieprzu cayenne, sól, pieprz
  • 50 g sera bleu
  • posiekana natka pietruszki do podania
  • oliwa do smażenia

Metoda:

  1. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulkę i czosnek, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Dopraw kurkumą, kuminem i odrobiną pieprzu cayenne, a następnie wlej bulion warzywny i duś na małym ogniu 10 minut. Dodaj passatę pomidorową, ugotowany ryż i dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku.
  3. Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp serem bleu i zapiekaj w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.