Połączenie słodkich owoców z wytrawną fetą i aromatyczną kaszą jaglaną? Brzmi niespodziewanie, ale smakuje fenomenalnie! Ta letnia sałatka to dowód na to, że kasza jaglana Halina może być gwiazdą nie tylko zimowych, ale i letnich dań.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej Halina
- 100 g fety
- garść rukoli
- 1 brzoskwinia
- 6 truskawek
- 4 gałązki mięty
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu malinowego
Metoda:
- Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę przełóż na talerz.
- Na kaszy ułóż rukolę, listki mięty, plasterki truskawek i cząstki brzoskwini.
- W kubku wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód. Sosem polej sałatkę.