Nasz przepis na ryż z pomarańczowym kurczakiem w chrupiącej tempurze to prawdziwa uczta dla zmysłów! Aromatyczny sos pomarańczowy w połączeniu z zawsze sypkim ryżem parboiled Britta tworzy idealne danie na rodzinny obiad.
Składniki:
- 200 g ryżu parboiled Britta
- 400 g mięsa z udek kurczaka
- 2 jajka
- 150 g panierki do tempury
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
- ½ pęczka szparagów
- ½ czerwonej papryki
- 1 mała czerwona cebula
- 2 dymki ze szczypiorkiem
Sos:
- 100 ml białego octu ryżowego
- 901 ml sosu sojowego
- 100 g cukru
- 1 pomarańcza
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Metoda:
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Przygotuj sos: Posiekaj drobno papryczkę chili i obrany imbir. Otrzyj
skórkę z pomarańczy, a następnie wyciśnij z niej sok. Wszystkie
składniki na sos oprócz skrobi umieść w rondlu i gotuj na małym ogniu,
aż sos zredukuje się o połowę. Skrobię rozprowadź w małej ilości wody i
wlej do sosu. Zamieszaj, zagotuj i zestaw rondel z ognia. - Mięso z udek opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Jajka roztrzep
na talerzu z łyżką sosu sojowego, panierkę przesyp na drugi talerz.
Kawałki kurczaka panieruj podwójnie w jajku i tempurze i smaż na
rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone mięso układaj na
talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Na koniec przełóż mięso do sosu
i dokładnie wymieszaj tak, aby sos oblepił kawałki kurczaka w tempurze. - Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka. Szparagi przełam, obierz i
pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa podsmaż krótko na łyżce oleju. Na
koniec dopraw sosem sojowym. - Ryż przełóż do misek. Na porcjach ryżu rozłóż stir fry z warzyw oraz
mięso w sosie pomarańczowym. Wierzch udekoruj posiekaną dymką.