Skip to main content

Wakacyjne smaki przez cały rok? Z naszym przepisem na ryż basmati Britta z grillowanym ananasem i krewetkami to możliwe! Słodkawa nuta ananasa, delikatne krewetki i aromatyczny ryż tworzą kompozycję, która przeniesie Cię prosto na tropikalną plażę. W dzisiejszym wpisie zdradzimy, jak idealnie połączyć te składniki i przygotować danie, które zachwyci każdego miłośnika azjatyckich smaków. Dodatek imbiru, chili i sosu teriyaki sprawia, że to więcej niż posiłek – to prawdziwa kulinarna podróż!

Składniki:

  • 100 g ryżu basmati Britta
  • 150 g krewetek
  • 1 jajko
  • 3 plastry ananasa
  • ½  papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 ml sosu słodko-kwaśnego
  • 3 łyżki oleju

Metoda:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wystudzony przełóż do miski.
  2. Czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chili drobno posiekaj.
  3. Krewetki obierz i opłucz. Tak przygotowane przełóż do miski i skrop je łyżką soku z cytryny i łyżką oleju. Tak przygotowane przełóż na rozgrzany grill i smaż 3-4 minuty.
  4. Plastry ananasa skrop łyżką soku z cytryny i posyp cukrem trzcinowym. Następnie przełóż na rozgrzanego grilla i grilluj 4-5 minut.
  5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na niego czosnek, chili i imbir. Krótko podsmaż, a następnie dodaj sos sojowy i teriyaki. Smaż całość 1 minutę. Po tym czasie dodaj ryż, zamieszaj i smaż kolejną minutę. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj ryż tak, aby się ścięło.
  6. Do gotowego ryżu dodaj krewetki i pokrojonego na mniejsze części grillowanego ananasa. Dodaj sos słodko-kwaśny i całość dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.