Skip to main content

Szukasz pomysłu na lekki, ale sycący posiłek? Nasza orzeźwiająca sałatka z dzikim ryżem Britta i grejpfrutem to strzał w dziesiątkę! Słodko-kwaśne nuty cytrusów doskonale komponują się z nutą aromatycznego dzikiego ryżu i wiosennych warzyw. To danie, które nie tylko zaspokoi głód, ale także dostarczy cennych składników odżywczych. Idealne na lunch lub lekką kolację!

Składniki:

  • 100 g ryżu dzikiego Britta
  • 1 1/2 różowego grejpfruta
  • 1 czerwona cebula
  • mały pęczek szparagów
  • ½ główki sałaty rzymskiej
  • garść kiełków zielonego groszku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz, do smaku

Metoda:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wystudzony przełóż do miski.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Szparagi obierz i sparz wrzątkiem. Następnie pokrój w mniejsze kawałki. Sałatę rzymską posiekaj w cienkie plasterki. Grejpfruta obierz ze skórki. Usuń błonkę tak, aby odsłonić filety. Wszystkie warzywa oraz grejpfruta przełóż do miski z ryżem.
  3. Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, sok z grejpfruta oraz musztardę. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę Dopraw do smaku solą i pieprzem.. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na duży talerz. Wierzch sałatki posyp kiełkami zielonego groszku.