Szukasz pomysłu na lekki, ale sycący posiłek? Nasza orzeźwiająca sałatka z dzikim ryżem Britta i grejpfrutem to strzał w dziesiątkę! Słodko-kwaśne nuty cytrusów doskonale komponują się z nutą aromatycznego dzikiego ryżu i wiosennych warzyw. To danie, które nie tylko zaspokoi głód, ale także dostarczy cennych składników odżywczych. Idealne na lunch lub lekką kolację!
Składniki:
- 100 g ryżu dzikiego Britta
- 1 1/2 różowego grejpfruta
- 1 czerwona cebula
- mały pęczek szparagów
- ½ główki sałaty rzymskiej
- garść kiełków zielonego groszku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz, do smaku
Metoda:
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wystudzony przełóż do miski.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Szparagi obierz i sparz wrzątkiem. Następnie pokrój w mniejsze kawałki. Sałatę rzymską posiekaj w cienkie plasterki. Grejpfruta obierz ze skórki. Usuń błonkę tak, aby odsłonić filety. Wszystkie warzywa oraz grejpfruta przełóż do miski z ryżem.
- Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, sok z grejpfruta oraz musztardę. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę Dopraw do smaku solą i pieprzem.. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na duży talerz. Wierzch sałatki posyp kiełkami zielonego groszku.