Skip to main content

Chrupiące tofu w panierce panko to doskonała propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej. W połączeniu z aromatycznymi warzywami i ryżem jaśminowym tworzy pełnowartościowy, kolorowy posiłek, który zachwyci nawet mięsożerców!

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego Britta
  • 250 g wędzonego tofu
  • 1 jajko
  • 80 g panierki panko
  • 1 mała kapusta pak choi
  • 100 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • ½ papryczki chili
  • garść listków świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • sos teriyaki
  • sos sojowy
  • olej do smażenia

Metoda:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Kapustę pokrój w grubsze paski. Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paseczki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Na patelni typu wok rozgrzej 2-3 łyżki oleju i wrzuć na nią cebulę. Przesmaż 2-3 minuty i dodaj pozostałe warzywa. Smaż na średnim ogniu 4-5 minut. Na koniec dopraw je do smaku sosem teriyaki i sosem sojowym.
  3. Tofu odsącz z zalewy i pokrój na trójkąty.  Jajko roztrzep na talerzu. Panko przesyp do miseczki. Panieruj kawałki tofu w jajku i panko i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone tofu odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  4. Na głębokim talerzu rozłóż porcje ryżu, warzyw i tofu w panierce. Przed podaniem posyp ryż czarnym sezamem. Podawaj ze świeżymi listkami kolendry i sosem teriyaki.