Chrupiące tofu w panierce panko to doskonała propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej. W połączeniu z aromatycznymi warzywami i ryżem jaśminowym tworzy pełnowartościowy, kolorowy posiłek, który zachwyci nawet mięsożerców!
Składniki:
- 200 g ryżu jaśminowego Britta
- 250 g wędzonego tofu
- 1 jajko
- 80 g panierki panko
- 1 mała kapusta pak choi
- 100 g małych pieczarek
- 1 cebula
- 1 mała czerwona papryka
- ½ papryczki chili
- garść listków świeżej kolendry
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- sos teriyaki
- sos sojowy
- olej do smażenia
Metoda:
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Kapustę pokrój w grubsze paski. Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paseczki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Na patelni typu wok rozgrzej 2-3 łyżki oleju i wrzuć na nią cebulę. Przesmaż 2-3 minuty i dodaj pozostałe warzywa. Smaż na średnim ogniu 4-5 minut. Na koniec dopraw je do smaku sosem teriyaki i sosem sojowym.
- Tofu odsącz z zalewy i pokrój na trójkąty. Jajko roztrzep na talerzu. Panko przesyp do miseczki. Panieruj kawałki tofu w jajku i panko i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone tofu odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Na głębokim talerzu rozłóż porcje ryżu, warzyw i tofu w panierce. Przed podaniem posyp ryż czarnym sezamem. Podawaj ze świeżymi listkami kolendry i sosem teriyaki.