Lubicie smaki Azji? Koniecznie spróbujcie w takim razie naszej propozycji na pyszny obiad lub kolację! Łosoś teriyaki z dodatkami z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe!
Składniki:
- 2 saszetki ryżu parabolicznego Britta
 - 250 fileta łososia
 - 1 łyżka sosu teriyaki
 - 2 łyżki wody
 - 100g mrożonego groszku lub 1 puszka gotowanego
 - 100g mrożonego lub świeżego bobu
 - czerwona cebula
 - kiełki słonecznika
 - czarny sezam
 - ziarna (słonecznik, dynia)
 - natka pietruszki lub kolendry
 - 1 łyżka soku z cytryny
 

Metoda:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak samo postąpić z bobem i groszkiem. Cebule obrać i pokroić w piórka.
Łososia osuszyć ręcznikiem kuchennym. Rozgrzać olej na patelni, położyć łososia skórą do patelni i smażyć na średnim ogniu aż się ładnie zarumieni, doprawić solą i pieprzem, następnie odwrócić na drugą stronę i dalej smażyć. Jak łosoś ładnie się przyrumieni zmniejszyć ogień dodać sos teriyaki i wodę, i dusić aż sos odparuje. Do miski przełożyć ciepły ryż, ułożyć łososia i resztę składników, oprószyć sezamem, kolendrą i ziarnami. Łososia skropić cytryną.
