Skip to main content

Lekkie kotleciki z kaszy gryczanej Halina to szybki w przygotowaniu i smaczny dodatek na przykład do sosu grzybowego lub klasycznego gulaszu. Przygotuj je w swojej kuchni i sprawdź jak smakują!

Składniki:

  • 200g kaszy gryczanej prażonej
  • 100g sera twarogowego
  • 25g Grana Padano
  • 1 jajko
  • 3 – 6 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Metoda:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grana Padano ścieramy na tarce, twaróg rozgniatamy widelcem lub w rękach, mieszamy wszystkie składniki w misce. Jeśli masa jest za luźna dodajemy więcej bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze mieszamy masę i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie formujemy kotleciki z kaszy. Jeśli masa mocno klei się do rąk możemy posmarować je olejem. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety aż się ładnie zarumienią z obu stron