Skip to main content

Jesienna sałatka z dynią i ryżem parboiled charakteryzuje się lekkim smakiem, słodkimi nutami oraz kwaskowością, dzięki dodatkowi octu jabłkowego. Spróbujcie przygotować ją w domu!

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu paraboiled
  • 1 mała dynia
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 opakowania mieszanki sałat
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 1 łyżka octu jabłkowy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Dynię obrać, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawić są oraz pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 min.
  2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić. Papryki pokroić w paski. W misce wymieszać mieszankę sałat z paprykami oraz ziarnami dyni. W innym naczyniu wymieszać ocet z odrobiną soli i pieprzu, dodać miód, połączyć następnie ciągle mieszając dodawać oliwę.
  3. Dodać do sałatki dynię oraz ryż.
  4. Dodać 1/2 przygotowanego sosu.