Lekkie danie z kaszą pęczak Halina, odświeżającym granatem oraz chrupiącymi warzywami to doskonały pomysł na delikatny obiad lub kolację w nowoczesnym stylu! Dodaj serek feta i… smacznego!
Składniki:
- 100 gramów kaszy pęczak
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 marchewka
- 1 brokuł
- 50g pieczarek
- czerwona papryka
- 1 duża garść szpinaku
- granat
- 50g sera feta
- 1 mała czerwona cebula
- sól i pieprz
Metoda:
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodatkowo do wody dodać kurkumę.
- Marchew obrać i pokroić w plasterki, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę pokroić w mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- W rondlu zagotować wodę i blanszować brokuł przez 5 minut.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać marchew i smażyć aż lekko zmięknie, następnie kolejno dodawać pieczarki, paprykę i cebulę. Smażyć aż warzywa będą miękkie ale nie stracą chrupkości. Na koniec dodać szpinak oraz kaszę, całość dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z serem feta oraz granatem