Skip to main content

Klasyczna, śniadaniowa granola z orzechami, nasionami słonecznika i żurawiną to doskonały składnik pożywnego śniadania. Przygotuj ją z płatków owsianych zwykłych Halina, które wspaniale nadają się nie tylko do zjedzenia w formie owsianki, ale również zapieczone jako granola. Smacznego!

Składniki:

  • 200g płatków owsianych zwykłych Halina
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g migdałów
  • 50g orzechów laskowych
  • 25g orzechów nerkowca
  • 25g ziarna słonecznika
  • 50g suszonej żurawiny
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 duże łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzać do 120 stopni Celsjusza.
  2. Orzechy grubo posiekać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  3. Wszystkie składniki umieścić na blaszce, dobrze wymieszać. Piec przez 100-120 minut często mieszając. Uważać żeby nie przypalić