Nasze wegetariańskie zielone curry to podróż przez egzotyczne aromaty i smaki. Pełne warzyw i przypraw danie, idealnie komponuje się z delikatnym ryżem jaśminowym Britta, który podkreśla jego wyjątkowy charakter. Sprawdź nasz przepis i przygotuj je samodzielnie!!
Składniki:
- 2 saszetki ryżu jaśminowego
- 300g piersi z kurczaka
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 100g zielonej pasty curry
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 100ml wody
- sól
- olej
Metoda:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i cukinię podzielić na grube paski, brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Kurczaka pokroić w kostkę.
- Na dużej głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, smażyć kurczaka aż się zarumieni. Doprawić solą oraz pieprzem. Na patelnię dodać brokuł i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać cebulę oraz cukinię i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
- Do warzyw dodać pastę curry i całość podsmażyć przez minutę i zalać mleczkiem kokosowym oraz wodą. Całość gotować aż brokułu będą miękkie ale nie rozpadające się.
- Doprawić całość solą. Podawać z ryżem