Letnia zupa z kalafiorem, cukinią i marchewką oraz ryżem białym Britta to nasza propozycja na nadchodzący długi weekend! Aromatyczna, lekka i bardzo zdrowa! Pozwoli cieszyć się wolnym czasem i odpocząć od codziennych zmartwień. Przygotujcie ją według naszego przepisu!
Składniki:
- 2 saszetki białego ryżu Britta
- 1 duża cebula posiekana
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w mniejsze części
- 1 duża marchewka pokrojona w mniejsze części
- 1 cukinia pokrojona w mniejsze części
- 1 papryka pokrojona w paski
- 1/2 kalafiora rozdrobnionego w mniejsze części
- 1 puszka pomidorów
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- sól
- Oliwa
- sól i pieprz
Metoda:
- Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- W garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cukinię, kalafior, i paprykę, smażyć kolejne 2 minuty. Dodać puszkę pomidorów 2 litry wody i przyprawy.
- Całość gotować aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać ryż i gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać z posiekaną bazylią.